Wat is paarden coaching?

Paarden coaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel in coaching sessies van mensen. Dit is mogelijk bij zowel volwassenen, kinderen en bij groepen.

Bij paarden coaching maak je gebruik van de natuurlijke kwaliteiten van een paard waarop ze op mensen reageren. Hun natuurlijke manier van reageren kan verklaard worden vanuit hun natuurlijke kudde gedrag. Paarden zijn nog heel puur en reageren als vluchtdier nog heel instinctief.

Waarom paarden?

Paarden leven van nature in kuddes en zijn prooidieren. Dat houdt in dat ze natuurlijke vijanden hebben waarvoor ze regelmatig op de vlucht moeten om te kunnen overleven. Het groepsgevoel is bij paarden heel sterk. Ieder paard in de kudde heeft zijn eigen taak en rangorde. De taken/rangordes binnen de kudde wijzigen in de loop der tijd. Immers geen groep of kudde blijft altijd hetzelfde. Ook bij mensen niet. vb. Een team of gezin kan wisselen van samenstelling.

 

Paarden communiceren meestal non-verbaal, mensen vaak ook!  ;-)

Aan het non-verbale gedrag van paarden is af te lezen dat er wat speelt. Een paard kan bijvoorbeeld de leiding overnemen als het geen of weinig leiding ervaart, maar ook weerstand bieden als het teveel leiding of druk ervaart. Dat maakt paarden inzetten in training en coaching waardevol om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, door het (her)vinden van balans in willen en kunnen.

´┐╝Het paard laat intuïtief zien wat zich binnen een persoon of team afspeelt, vaak zonder dat de persoon of het team daar zelf bewust van is. Op deze wijze ontvangen deelnemers waardevolle informatie om beperkingen bij het bereiken van een doel te signaleren en op te heffen.

Wat doet dan de coach?

De coach is opgeleid om coachen of trainen met paarden tot een veilige en impactvolle ervaring te maken. Naast het kunnen inzetten van effectieve coachings- en trainingsmethoden verlangt coachen met paarden ook; de noodzakelijke veiligheid kunnen bieden, het gedrag van paarden kunnen lezen en dit in verband kunnen brengen met de coach- of trainingsvraag én de deelnemer(s) helpen bij de vertaalslag naar bewustwording en concrete verbeterstappen.

Heb je nu ook behoefte om je leiderschapsstijl inzichtelijk te krijgen of inzicht in je patroon van handelen of wil je ervarend leren met paarden en meer zelfvertrouwen ontwikkelen?

Wil je ontdekken wat jou talenten zijn? Of zoals een klant laatst zei: 

“ je kunt niet meer worden dan jezelf, maar je kan wel meer jezelf worden!”

Als je hier meer over wil weten of je hebt nog vragen neem dan gerust contact op met Comfortzone-paardencoaching.

Tel. 0610635032

 

Wat kan ik verwachten met een sessie of workshop.

Zodra er een nieuw paard in de kudde komt, zal ieder lid van de kudde afzonderlijk het contact aangaan met dit nieuwe paard. Dit doen ze om te bepalen wie er sterker en/of wie er slimmer is en welke plaats dit nieuwe paard in de kudde krijgt. Dit gebeurt overigens in fracties van seconden waarbij paarden elkaars energie uitwisselen.

In de paarden coaching brengen we een persoon of groep  in dezelfde ruimte als het paard, waardoor het paard vanzelf het contact zal gaan zoeken met deze nieuwe “kuddegenoot”. Afhankelijk van hoe de persoon of groep zich gedraagt zal het paard daar onmiddellijk op reageren. Het paard voelt namelijk de energie die om iemand heen hangt en die de persoon of de groep uitzendt door bijvoorbeeld gedachtes, emoties en gedrag, en besluit vervolgens wat hij daarmee zal doen.

Het paard reageert op gedrag en op emoties en spanningen die iemand bij zich draagt. Een paard begrijpt niets van wat er in ons hoofd omgaat. Voordeel het paard oordeelt niet! Hij kan alleen de energie voelen die het resultaat is van onze bewuste en onbewuste gevoelens en gedachten.

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar wetenschappelijk bewijs en toetsing voor de effectiviteit van paardencoaching. 

Deze onderzoeken volg ik graag om ook wetenschappelijk aan te kunnen tonen dat paardencoaching werkt.