Wat is paarden coaching?

Paarden coaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel in coaching sessies van mensen. Dit is mogelijk bij zowel volwassenen, kinderen en bij groepen.

Bij paarden coaching maak je gebruik van de natuurlijke kwaliteiten van een paard waarop ze op mensen reageren. Hun natuurlijke manier van reageren kan verklaard worden vanuit hun natuurlijke kudde gedrag. Paarden zijn nog heel puur en reageren als vluchtdier nog heel instinctief.

Waarom paarden?

Paarden leven van nature in kuddes en zijn prooidieren. Dat houdt in dat ze natuurlijke vijanden hebben waarvoor ze regelmatig op de vlucht moeten om te kunnen overleven. Het groepsgevoel is bij paarden heel sterk. Ieder paard in de kudde heeft zijn eigen taak en rangorde. De taken/rangordes binnen de kudde wijzigen in de loop der tijd. Immers, de oudere merries nemen in kracht af, waardoor de jongere dieren een plaatsje kunnen klimmen op de ladder van de rangorde.

Hoe werkt paardencoaching?

Zodra er een nieuw paard in de kudde komt, zal ieder lid van de kudde afzonderlijk het contact aangaan met dit nieuwe paard. Dit doen ze om te bepalen wie er sterker en/of wie er slimmer is en welke plaats dit nieuwe paard in de kudde krijgt. Dit gebeurt overigens in fracties van seconden waarbij paarden elkaars energie uitwisselen.

In de paarden coaching bootsen we dit natuurlijke gedrag van het paard na. We brengen een persoon of groep  in dezelfde ruimte als het paard, waardoor het paard vanzelf het contact zal gaan zoeken met deze nieuwe “kuddegenoot”. Afhankelijk van hoe de persoon of groep zich gedraagt zal het paard daar onmiddellijk op reageren. Het paard voelt namelijk de energie die om iemand heen hangt en die de persoon of de groep uitzendt door bijvoorbeeld gedachtes, emoties en gedrag, en besluit vervolgens wat hij daarmee zal doen.

Het paard reageert op gedrag en op emoties en spanningen die iemand bij zich draagt. Een paard begrijpt niets van wat er in ons hoofd omgaat. Hij kan alleen de energie voelen die het resultaat is van onze bewuste en onbewuste gevoelens en gedachten.

 

Waarom kiezen voor Paarden coaching en wat gebeurt er dan tijdens een sessie?

Je krijgt tijdens een coaching met een paard direct te voelen/ervaren en inzicht in wat het probleem is.

Geen lange sessies aan de keukentafel, maar lekker buiten in de natuur werken aan jezelf in een opdracht met het paard.

Je voelt direct wat er in je omgaat i.p.v. het alleen te horen. De coach zal dit geheel begeleiden en vragen stellen, zo ontstaat er een mooie interactie tussen paard, deelnemer en coach.

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar wetenschappelijk bewijs en toetsing voor de effectiviteit van paardencoaching.